Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Pośród licznych alternatyw, które daje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność aromatów, połączeń i duża dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie smaki
Typowemu Polakowi kuchnia włoska, łączy się głównie z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.
Klasyczne potrawy włoskie
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. Włosi przygotowują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do tej potrawy. zobacz Ryby, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy drobiowe i przeróżne przyprawy, powodują, że makarony nie są w stanie się znudzić.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też lasagne, focaccia, minestrone oraz szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film