Kraków- nie tylko zabytki, jednakowoż również przepyszna kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i w najwyższym stopniu bogatych w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Mimo to stolica Małopolski to nie jedynie Wawel i śliczne zabytki – to także kuchnia oraz regionalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Wielu podróżników zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, kiedy gra toczy się o dania i regionalne produkty.
najlepsze włoskie jedzenie w Krakowie
Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez świetnych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z doskonałego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły wielokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.
Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w ogrom wspaniałych regionalnych składników – turyści w większości wypadków wypatrują gotowych dań, które za pomocą wrażeń kubków smakowych opowiedzą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub ewentualnie karp zatorski wędzony. Adoratorowie zup powinni posmakować żurek po krakowsku lub ewentualnie barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, który wolno traktować jako zwykły przysmak. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go również reprezentatywne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. W większości wypadków obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub też kompozycją suszonych ziół.
Mniej atrakcyjnym, choć również uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać także po swoistych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/kim-jestesmy/nasza-historia/
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem i Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy wyszukują innowacyjnych, polskich regionalnych kuchni i artykułów, za pomocą jakich są w stanie o dużo przyzwoiciej zapoznać Kraków oraz jego okolice.