Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała też do Polski. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten rewelacyjny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do potraw nie jest zbyt rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do których potraw.
Winnica online
Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najlepiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednak lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprzyzwoiciej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić także z winem różowym.
wino w kartonie
Z jakim winem serwować ryby?
Stara zasada mówi, że do ryb najprawidłowiej pasuje wino białe. Należałoby jednakże nie zapominać, iż nie jest to sztywna reguła. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z którym winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi tylko wino czerwone. Cielęcina ma prawo być podawana czy też z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.